Bjud på nyttigare fika till kaffet

Bjud på nyttigare fika till kaffet

Att bjuda över någon på kaffe hör till mångas sociala livsstil, och då är det förståeligt att du skulle vilja bjuda på något till. En fika är svår att tacka nej till, men då och då önskas en nyttigare fika till vardags. Måste verkligen fika innehålla en massa onyttigheter? Nedan tittar vi på ett fikaförslag som kanske går mer åt mellanmål med kaffe, men som är lika gott för det.

När det inte bjuds på något med hög sockerhalt till fika, mellanmål eller utflyktsmat så är det lätt att tänka på frallor. Visst är det gott med frallor, men något som inte ska glömmas bort är knäckebröd. Knäckebröd till kaffe gör sig oerhört väl, och inte bara till frukost. Om du ska bjuda någon med glutenintolerans på fika är frågan: Är det mjöl i knäckebröd eller inte? Och hur vet du det?

Är det mjöl i knäckebröd?

Det är en väldigt viktig fråga om du ska bjuda någon på knäckebröd som inte äter gluten. Så hur är det, är det mjöl i knäckebröd? Knäckebröd innehåller normalt sett mjöl men det kan innehålla olika sorters mjöl. Det kan vara allt från vete, fullkorn och råg till en blandning av flera sorters mjöl. Men som tur är finns det glutenfria knäckebröd, och är du osäker på om gästen har annan intolerans så finns det även laktosfria knäckebröd. Till knäckebrödet kan du servera smör, ost, färskost, grönsaker, ägg, örter och andra goda pålägg. På så sätt kan du och gästen välja det som passar er. Det kanske inte låter så speciellt men det är troligen inte så många som orkar plocka fram så många olika alternativ till frukost, så därav känns det lite lyxigare. Men ingen fika utan kaffe…

Kaffe med lyxig känsla

För dem som bara dricker kaffet svart är det lätt att planera vad som ska serveras till knäckebröd eller annan fika. Men om du hör till dem som gillar en kaffe latte, cappuccino eller andra mjölkiga och gräddiga varianter, kan det vara en god idé att göra en enkel och ganska nyttig variant hemma. Du har säkert hört talas om hur många kalorier en kaffe latte på ett café kan innehålla, så fördelen med att göra kaffe hemma är att du själv väljer vad du vill ha i. Du kan enkelt brygga ditt eget kaffe och skumma lite mjölk så har du en enkel men god variant snabbt och lätt i hemmet. Vill du lyxa till det när gästerna kommer så strö över lite kanel, kardemumma eller kakao på skummets topp.