Choklad i maten

Choklad i maten

De vanligaste två sätten att konsumera choklad på är antingen som dryck eller i fast form som en bakelser eller en chokladkaka. Överhuvudtaget associerar vi choklad med sötsaker och man kan njuta av massor av härliga praliner, tårtor, muffins och fonduer som fullkomligen dryper av njutning. Det är något alldeles speciellt med choklad och många människor skulle inte kunna tänka sig ett liv utan den.

Ett mer annorlunda sätt att äta choklad på är att ha i den i maten, och har man aldrig provat det förut så låter det förmodligen väldigt främmande. Det är dock en underbar kulinarisk upplevelse och man kan bland annat hitta bra förslag på recept på köket.se där olika tv-kockar kommer med spännande rekommendationer.

Chili con choklad

Bland de populäraste rätterna att blanda choklad i är chili con carne. Man tillagar den precis som vanligt men mot slutet låter man 30-40gr choklad smälta in i röran, och resultatet blir utomordentligt. De flesta brukar föredra mörk choklad då den inte inkräktar för mycket på smaken, samtidigt som den ger en härlig chokladhint efter en liten stund. För att chokladen enkelt ska blandas i jämt är det bra att riva den först.

Chokladkyckling

Detta är faktiskt en gammal klassiker som blev populär redan på 70-talet och receptet kom förmodligen från peruanska invandrare då denna rätt är en del av den traditionella maten. Gör en ganska stark sås på hönsbuljong, chilipeppar, grädde, valnötter och ungefär 20gr mörk choklad och vill du ha lite extra sting ha även i krossad vitlök. Efter att du hällt såsen över kycklingfilén kan du riva lite parmesanost på hela kalaset och du kan se fram emot en makalös måltid.