Choklad och hälsa

Choklad och hälsa

Chokladätande är betingat med både njutning och skuldkänslor för de flesta människor. Å ena sidan är det ju bara så himla gott men å den andra är choklad full med fett och kalorier. För många är det en dröm att få äta choklad i dess olika former varenda dag utan att gå upp i vikt!

Det finns dock vissa belägg för att det faktiskt kan vara en god idé att konsumera choklad dagligen, och kan man bara hitta ett sätt att inte äta för stora mängder är det faktiskt riktigt nyttigt. Är du en chokladfantast så är detta naturligtvis fantastiska nyheter och det finns flera skäl att äta choklad med gott samvete.

Fysisk hälsa

Choklad innehåller en hel del nyttoämnen, inte minst antioxidanter som behövs för att kroppen skall kunna göra sig av med gifter och slaggprodukter. Genom att konsumera choklad hjälper man den på traven, och som en ökad bonus får man dessutom ökat immunförsvar. Glöm vitlöken i vintertider utan satsa på choklad i stället om du vill motstå förkylningar!

Om man gillar att dricka choklad så skall man absolut fortsätta med det då kakao innehåller ett ämne som heter flavonoid och som sänker blodtrycket och vidgar våra kärl. Med andra ord gör man hjärtat en tjänst genom att sörpla i sig choklad! Samma ämne anses också motverka olika cancerformer, och genom att äta en bit choklad dagligen kan man även få bättre matsmältning.

Hjärnan stimuleras också av koffeinet i chokladen och det gör oss piggare och mer alerta. Och det kommer säkert som en överraskning att choklad kan motverka karies genom att hindra syror att fräta på tänderna.

Mental hälsa

Förutom det faktum att choklad smakar gott och fyller oss med välbehag så finns det även belägg för att vår mentala hälsa påverkas positivt när vi konsumerar den. Genom att ge försökspersoner 40g choklad om dagen i två veckor har amerikanska forskare kommit fram till att dessa efter att testperioden var över upplevde mindre ångest och stress än innan. Dessutom rapporteras det att personer som regelbundet konsumerar choklad har högre sexlust och bättre minnen!

För att man ska få ut det mesta av choklad så är den bästa varianten alltid den mörka, då den innehåller mindre mjölk och socker. Tänk också på att inte äta för mycket, då överkonsumtion kan få de rakt motsatta effekterna till allt det ovanstående.