Chokladens historia

Chokladens historia

Choklad tillverkas från den så kallade kakaobönan som växer på kakaoträdet. Trädet återfinns idag i stora delar av världen och växer i tropiska klimat, bland annat i Sydamerika och Asien, och i sin vilda form kan det bli uppemot tio meter högt. Både frukten och blommorna växer direkt på grenarna, precis som fikon, och det är från frukten man får de värdefulla fröna, eller bönorna, som kakaon utvinns från.

Det avgörande årtalet när chokladen kom till Europa var 1519, då de spanska conquistadorerna korsat Atlanten och nu stod öga mot öga med aztekernas mäktiga kung Montezuma. Medan spanjorerna nervöst vistades i regentens närvaro noterade de att han konsumerade stora mängder av en viss dryck som de aldrig sett förut, och när de fick smaka på den blev de snabbt förtjusta. Inom bara några årtionden hade man lärt sig om produktionen och introducerat drycken vid det spanska hovet, där den föll i den kungliga smaken. Drycken spred sig snabbt till andra Europeiska hov och sedan dess sitter de flesta av oss och trängtar efter choklad i tid och otid.

Före européerna

Trots att kakaobönan och dess underbara produkter upptäcktes av européerna på 1500-talet så har den en mycket längre historia än så. Långt innan spanjorerna knackade på dörren hade man bland Syd- och Mellanamerikas olika folk och stammar åtnjutit drycken till så milda grad att kakaobönan kom att utgöra en regelrätt valuta.

Så vitt man vet så hade människor redan druckit kakaodrycker i Syd- och Mellanamerika i flera tusen år innan spanjorerna kom, och de konsumerades även i rituella syften. Framställningen bestod av flera faser, där man bland annat rörde ihop fruktköttet med de krossade bönorna och sedan smaksatte degen med vanilj och socker. Efter att ha format den till bollar lät man dem torka, och när de var klara rev man dem till ett fint puder som löstes upp i vatten och man drack chokladen i speciella lerkärl. Det finns bevis på att man också rökte kakaobönorna genom att krossa dem och blanda dem med tobak.

Från dryck till chokladkaka

Efter att kakaodrycken vunnit stor popularitet i Europa under 1600- och 1700-talet började kockar och vetenskapsmän experimentera med kakaobönan för att se vad mer man kunde göra med den. På mitten av 1800-talet hade man i Storbritannien uppfunnit den första chokladkakan efter att bagare i Frankrike några år tidigare börjat framställa chokladbitar. Efter en tid började man blanda chokladen med mjölk, och med det hade man uppfunnit mjölkchokladen. På 1870- och 80-talet började man producera choklad i fabriker även i Sverige och det var livsmedelsbolaget Cloetta som var först på marknaden. Under det kommande århundradet var det framförallt mjölkchokladen som sålde mest, men under de senaste årtiondena är de mörka varianterna på starkt återtåg, inte minst av hälsoskäl.