Gömda faror i choklad

Gömda faror i choklad

Om man är vegan, allergisk eller har en intolerans mot vissa produkter så är det inte alltid så lätt att veta vad man skall undvika. Som laktosintolerant är det ju uppenbarligen mjölk som är en av de stora bovarna i dramat men man kan också hitta ämnet i mindre uppenbara saker som bröd, såser och sorbet. Som vegan är man å andra sidan mån om miljön och att inga djur fått lida för det man stoppar i sig.

En stor hjälp för den som vill undvika vissa ämnen är Livsmedelsverket som har massor med matnyttig information. Här kan man till exempel läsa att laktosallergiker som gärna vill äta choklad ofta kan göra det om de väljer det mörka alternativet, men att jordnötsallergiker däremot bör vara extra försiktiga då just choklad kan innehålla vissa spårämnen.

Den som absolut inte kan äta mat som innehåller laktos utan att få problem kan istället välja produkter baserade på sojaprotein, och idag finns det riktigt goda chokladvarianter där man knappt märker skillnaden. Det finns också ett växande utbud för veganer och man kan hitta saker som chokladkakor och chokladbakelser i rawfood butiker där det inte finns minsta spår av animaliska produkter i varorna.