Curry – ett riktigt kryddparty

Curry – ett riktigt kryddparty

När man talar om curry på svenska så brukar man antingen mena den krydda som går att köpa i butiker eller maträtter som är kryddade med den. Bland de vanligaste är indisk curry och thai curry och både är mycket populära i både Sverige och resten av världen.

Curry är egentligen ingen speicifik krydda utan ett samlingsnamn för ett stort antal kryddor som blandats ihop, och ordet betyder “kryddsås”. I Indien kallar man samma sak för Masala, och beroende på recept kan blandningen ha så många som tjugo olika kryddkomponenter. Bland de allra vanligaste är ingefära, spiskummin, svartpeppar, kardemumma, fänkål och kryddnejlika men det är också vanligt med senapsfrön, vitlök och kanel. Till de mer ovanliga hör bland annat tamarindpasta och nigellafrön och reser man till Indien kan det vara kul att botanisera bland de olika blandningarna.

Precis som i fallet med den indiska curryn så är thaicurry också ett samlingsnamn och en av skillnaderna mellan de två är att den thailändska består av mer färska ingredienser, som chilifrukter, vitlök, citrongräs och räkpasta. Man skulle kunna generellt säga att indisk curry är den gula och torra medan den thailändska är fuktigare och oftast röd eller grön.