Kryddor – en källa till njutning och hälsa

Kryddor – en källa till njutning och hälsa

Människan har smaksatt sin mat och dryck med kryddor sedan urminnes tider och det finns arkeologiska bevis för att man till och med gjorde det innan de gamla egyptierna använde sig av dem. Nu i moderna tider ställer vi oss frågan vad kosten vore utan kryddor och svaret är nog unisont: tråkig!

Kryddor tillhör inte en specifik klass av växter utan är i stället ett samlingsnamn för de delar av olika växter som man kan äta och då de alla har extremt olika smaker och aromer används dem i en myriad av olika rätter i många kulturer. Beroende på var i världen man befinner sig så har den traditionella inhemska kosten påverkats stark av de kryddor som funnits till handa och det är ingen slump att indisk mat skiljer sig från mexikansk medan det turkiska och grekiska köket har mycket gemensamt!

De populäraste kryddorna

Idag kan man i Sverige gå till livsmedelsaffärer och kryddbutiker och hitta ett stort utbud av kryddor men det var inte alltid så. Med det hårda klimatet kunde man förr inte odla allt för många kryddväxter och under vikingatiden fick man nöja sig med fänkål, dill och selleri. Allteftersom kontakterna med resten av världen ökade lyckades man skaffa mer exotiska varor och kryddor blev snart extremt eftertraktade men också mycket dyra. Att kunna krydda sin mat med peppar eller saffran var länge något som endast kungligheterna kunde göra, men då handeln med östern ökade under 1700-talet sänktes priserna successivt. Från Asien fick man några av de kryddor som än idag tillhör de mest populära och oftast använda, som vitlök, dragon, ingefära, oregano, timjan och basilika.