Kryddor i sprit

Kryddor i sprit

Det är inte bara i maten som man kan använda massor av spännande kryddor, i olika kulturer i världen dricker man alla möjliga former av kryddade drycker. Den grekiska ouzon har sin lakritssmak från anisfrön, och i karibisk rom blandar man gärna i kanel och kryddnejlika. Bruket att blanda alkohol och kryddor är mycket gammalt och man vet att bland annat antikens egyptier och romare gjorde det.

Även i Sverige blandar vi gärna kryddor och alkohol och man kan botanisera på Systembolaget om man vill pröva på olika varianter. Bland de skandinaviska kryddade spritsorterna är brännvinet Akvavit den allra populäraste, och den kryddiga ingrediensen är i det här fallet antingen dill eller kummin. Man kan också använda andra kryddor, till exempel den beska malörten, den läkande johannesörten eller sötare fläder, men det måste alltid vara dillen eller kumminen som är den dominerande smaken och aromen.

Glögg är kryddat vin som är mycket populärt i juletider. Här låter man varmt vin stå och dra i en kastrull tillsammans med kryddor som kanel, ingefära, kardemumma och pepparkorn. Det är också populärt med apelsinskal och kryddnejliga. Nu för tiden kan man även få tag på alkoholfria alternativ.