Vacker vanilj

Vacker vanilj

Vanilj är en krydda som används inom många olika områden, inte minst i matlagning, bakande och som doftämne i parfymer och ljus. För många människor påminner dess doft om barndom och vackra minnen och det är vanligt att man smaksätter glass, choklad och annat godis med den.

Kryddan kommer ifrån en speciell växt som idag framförallt återfinns på Madagaskar men ursprungligen kommer ifrån Mexico. Växten heter Vaniljorkidé och frukten ser ut som en stång som innehåller små, svarta frön. Om man kokar stången utvinns vanillinet, som sedan görs till pulver eller extrakt som konsumenter kan handla hem i små ampuller eller kapslar, men det är även vanligt att folk handlar hem stängerna som de är.

Förutom att vanilj helt enkelt smakar och doftar gott så har den även antibakteriella egenskaper och man kan spraya sitt hem med en vaniljlösning för att rengöra det och dölja vissa dofter som är mindre behagliga. Enligt många är vaniljdoften dessutom bra mot myggor, så det är inte bara i juletider som man bör bränna vaniljljus! Eftersom vanilj i allmänhet ger en känsla av välbehag används den också som en ingrediens i aromaterapi.