Kryddor för hälsan

Kryddor för hälsan

Kryddor ger inte bara god och spännande smak åt mat och dryck utan kan i många fall också vara bra för hälsan. Enligt tidningen Kurera så finns det ett stort antal kryddor som man kan konsumera för specifika hälsoproblem liksom för att förebygga andra. De är alla tillgängliga i Sverige och kan utgöra ett bra komplement till medicinkabinettet!

Ingefära

Ingefära kan köpas färsk i butik eller torkad på burk och är en extremt aromatisk krydda som kommer från Asien. En av de vanligaste varianterna är den som kommer med klassisk sushi – den där bladliknande, fuktiga plantan som nästan smakar parfym. Alla gillar inte ingefära i den här formen utan föredrar lite snällare varianter, till exempel i bakverk eller kycklingrätter, men oavsett vilket så är det en krydda som har en hel del hälsobringande effekter. Ingefära är en lugnande krydda och kan bland annat lindra menssmärtor, sänka blodtrycket och motarbeta inflammationer och den kan också användas mot förkylningssymptom och matsmältningsbesvär.

Kanel

Kanel har länge varit en av svenskarnas absoluta favoritkrydda. Vem gillar inte smaskiga kanelbullar? Detta är en krydda som framförallt associeras med bakning men den används också i en hel del matlagning, inte minst i pastarätter. Med sin gyllenbruna färg och härliga doft är kanelen ett välkommet tillskott i kryddskafferiet och som hälsogörande medel kan den bland annat användas vid matsmältningsbesvär, underlivssvamp och karies. Kryddan har både antiseptiska och antioxidantiska kvaliteter och innehåller värdefulla mineraler som järn och kalcium.

Saffran

Lussebullar och härliga fisksoppor – vem älskar inte denna guldgula krydda som faktiskt är en av de dyraste i världen? Man kan njuta av den med gott samvete då den innehåller ämnen som dels kan hjälpa mot magkramper med också motverka nedstämdhet och trötthet. Likt johannesörten är denna humörshöjande och lugnande krydda rejält potent, och man bör inte få i sig för mycket då den kan neutralisera andra läkemedel som man tar.