Njut av en varm kopp te och skörda hälsofördelar

Njut av en varm kopp te och skörda hälsofördelar

Det dricks stora mängder te i Sverige, vilket är fullt förståeligt då det värmer gott samtidigt som det främjar hälsan och finns i många olika smaker. Många av de fördelar man kan få via kaffet får man även i sig via te. Så för dig som gillar varma drycker men tycker att kaffe innehåller lite väl mycket koffein, så finns alternativet att istället dricka te. Man kan få prova sig fram ett tag innan man hittar sitt favoritte, men det är å andra sidan ganska roligt att prova sig fram med olika tesorter.

Att tänka på om man dricker mycket te

Men precis som med allt annat gott här i livet, så finns det även nackdelar med te. En av dessa är att tänderna kan missfärgas om man dricker mycket av det. Detta kan man försöka undvika genom att till exempel alltid dricka ett glas vatten efter en kopp te för att skölja bort en del. Men det skadar inte heller att besöka tandläkare då och då, oavsett om man drabbats av missfärgade tänder eller ej.

Grönt te

Vid det här laget har nog de flesta hört talas om grönt te och en eller annan hälsofördel som förknippas med drycken. Man överrumplas nästan av hälsofrämjande egenskaper när man läser på om just grönt te. Nedan kommer några nämnvärda fördelar som grönt te sägs ha:

  • Antioxidanter. Antioxidanter är bra för kroppen på många olika plan och även om många teer innehåller antioxidanter, så har grönt te ett väldigt högt innehåll av antioxidanter. Tack vare antioxidanten polyfenol sägs grönt te även kunna ge ett visst skydd mot cancer.
  • Skydd mot artros. Grönt te ska även ha visats kunna hjälpa vid artros genom att skydda ledbrosket.

Svårt att sova?

De flesta har perioder i livet då det är svårare att somna. Då bör man inte dricka tesorter med koffein i, åtminstone inte för nära inpå läggdags då det kan försvåra sömnen ytterligare. Det finns örtteer utan koffein, som faktiskt kan hjälpa dig att varva ner och somna lättare på kvällen. Nedan följer några tesorter som passar bättre på kvällen:

  • Lavendelte. Detta te kan drickas när man har svårt att somna eller känner sig stressad.
  • Rooiboste. Detta te kallas i folkmun för det röda teet, och innehåller mycket mineraler. Det sägs besitta många fördelar, såsom att bland annat kunna förhindra sömnlöshet och uppkomst av astma och eksem.

Den inbitna tedrickaren kommer troligen fortsätta med sitt tedrickande oavsett för- eller nackdelar, men en viss måtta är att föredra precis som med allt annat. Kanske kan ovan fördelar locka även den oerfarna tedrickaren till att prova lite olika teer. Det finns massor av smaker och långt fler fördelar än ovan nämnda, så är det ett specifikt hälsoområde man är ute efter att förstärka så sök efter te med rätt egenskaper för dig.