Allt om te

Allt om te

I vanligt tal brukar man ofta prata om olika personer som antingen är kaffe- eller temänniskor. Visst finns det många som dricker båda, och detta med stor behållning, men över lag brukar preferenserna vara ganska så åtskilda. För den som är intresserad av te, både som dryck och som växt, så finns det massor av bra information på nätet, inte minst sidan omte som är helt tillägnad denna populära dryck.

Inte en buske

Rent botaniskt kommer te från en växt som heteri Camellia sinensis/i men som i allmän tal kallas kort och gott för tebuske. Skall man vara petig så är det här egentligen ett träd och kan nå en höjd på hela 20 m. Då på de stora odlingarna håller man växten på runt en meter ser den mer ut som en buske.

Det finns ett antal olika typer av tebuskar, bland annat Kinavarianten och Assamvarianten men det är alltid bladen som man använder för att framställa te. Efter att bladen har plockats så genomgår de olika processer, till exempel torkning, rullning eller oxidering, och det är det som ger de olika smakerna, kvalitéerna och färgerna.

En stor variation

Går man och handlar te upptäcker man snart att det finns ett stort utbud även om man bara befinner sig i det närmaste snabbköpet. Inte nog med att det finns många olika märken så finns det också en myriad av aromer och färger. Bland de vanligaste sorterna är:

  • Svart te – framställs av att bladen oxideras, och här hittar vi kända märken som Earl Gray och Darjeeling.
  • Grönt te – bladen har inte oxiderats och kända märken är Gunpowder och Gyokuro.
  • Smaksatt te – egentligen inte en kategori i sig men det har blivit så populärt att det brukar få en egen rubrik i menyn. Vanliga smaksättningar är äpple, blåbär, citron, vanilj och mint.

Te som inte är te

Örtteer är också mycket populära idag men de räknas egentligen inte som teer då de inte bryggts på blad från tebusken. Förutom att de har annorlunda smak så brukar de framförallt användas för medicinska ändamål snarare än som njutningsdryck, och bland de mest populära är kamomillte, Johannesört och rooibos. Man bör dock vara lite försiktig med dem då de innehåller ämnen som kan påverka hälsan ganska starkt.