Förgyll kaffestunden med rätt tillbehör

Förgyll kaffestunden med rätt tillbehör

Svenskar verkligen älskar sina fikastunder. Det är ett tillfälle för återhämtning och kvalitetstid. Fikastunden är djupt rotad på arbetsplatser i Sverige och det har visat sig att fikapausen har positiva effekter på personalen. Det finns en fikakultur i Sverige som är väletablerad i samhället sedan långt tillbaka. I fikakulturen spelar inte bara kaffe eller te en stor roll utan också vilka tillbehör som äts till. Många olika tillbehör passar till kaffe och framförallt choklad. Det finns mängder med godis online att beställa till fikastunderna. Fikastunden blir lite extra trevlig med ett riktigt gott tillbehör.

Välj rätt tillbehör till kaffet

Klassiska tillbehör till fikat är kanelbullen, dammsugaren, chokladbollen, olika sorters småkakor och sockerkakan. I begynnelsen när konceptet fika uppstod handlade det bara om kaffe. Begreppet fika har utvecklats och betyder nu mycket mer än att dricka kaffe, nämligen att umgås och äta något mindre tilltugg till. Kaffe kan med fördel kombineras med olika tillbehör för att förhöja smakupplevelsen. Olika kaffesorter passar till olika smaker. Sötma som finns i ibland annat choklad och godis förhöjer smaken. Sälta tar bland annat bort fruktsyror, vilket kräver ett kaffe som är mörkrostat och fylligt. Beska som finns i mörk choklad balanseras av en mildare typ av kaffe. Syra som finns i lime gifter sig med syrligt kaffe. Genom att välja rätt sorts kaffe till rätt tillbehör kan kaffedrickaren få en mycket större smakupplevelse.

Kafferep

Förr i tiden var kafferep väldigt vanliga. Det är här sju sorters kakor föddes. Det ansågs nämligen snålt att bjuda på färre än sju sorter men bjöds det på fler ansågs det högfärdigt. Det var väldigt viktigt med dukningen på den här tiden. Det blev sedan vanligt med kaffekalas på olika högtider som födelsedagar och dop. Det fanns också olika regler kring i vilken ordning fikabrödet skulle ätas och det fanns fikabröd som skulle ätas vid specifika tillfällen.