Från handelsvara till exklusiv parfym

Från handelsvara till exklusiv parfym

Kryddor, te, kaffe och choklad är alla historiska handelsvaror som bidrog till att länder som Portugal och Spanien blev rika under den period när de upptäckte nya resvägar ut i världen. Kryddorna och de goda smakerna var en av anledningarna till att män riskerade livet för att utforska nya handelsvägar. Idag är de några av de mest omtyckta smakerna och används även i krämer och parfymer. Här får du följa resan hur det gick till när dessa handelsvaror blev dofter i exklusiva parfymer och världens mest populära smaker.

Parfymnoter

Parfym är en substans som människor använder för att lukta gott. Aromämnen och eteriska oljor utgör grunden för doften i parfymen. Det finns oändligt många parfymer med olika doftkombinationer. Vissa dofter är särskilt populära och återkommer i många parfymer. En parfym består av en kombination av så kallade doftnoter. Dessa är basnot, mellannot och toppnot. Det som skiljer dessa är att de träder fram under olika tid efter applicering. Toppnoterna är särskilt tydliga direkt efter applicering men avtar sedan. Mellannoterna, som även kallas för hjärtnoterna, kan du först känna av efter 30-60 minuter. Doften från dessa varierar beroende på person vilket gör att det är viktigt att du tar dig tid när du väljer parfym. Testa alltid på huden och vänta ett tag för att se hur doften utvecklas. Slutligen dyker basnoten upp efter ett par timmar.

Orientaliska kryddor som kanel, vanilj, peppar och kardemumma är populära noter i parfymer, men även choklad, kaffe och te. Alla dessa används ofta i lyxiga parfymer från de stora modehusen. Yves Saint Laurent eau de parfum black opium är en av de mest klassiska dofterna med förföriska kryddiga noter. Parfymen har basnoter av vanilj och cederträ, mellannoter av kaffe och toppnoter av bland annat rosépeppar. Detta skapar en mystisk, sofistikerad och exotisk doft som älskas av kvinnor över hela världen. Kvinnan som bär Black Opium är stark, sensuell och djärv. Doftens sammansättning är baserad på orientaliska dofter samt apelsinblomma och päron. Detta lockar fram kontrasterna och spänningarna mellan ljus och mörker.

Kryddor, te, kaffe och choklad

Hur gick det till när orientaliska kryddor samt te, kaffe och choklad gick från handelsvaror som fraktades på båtar över hela världen till doftnoter i exklusiva parfymer? Det enkla svaret är att många människor tycker om smakerna och dofterna så mycket att de vill både äta dem och känna dess doft. Lukt och smak är nära sammankopplade med känslor. Luktsinnet befinner sig, liksom känslorna, i det limbiska systemet vilket också kallas för känslohjärnan som är en del av det centrala nervsystemet. När du skapar minnen förknippade med en viss doft bildas nervanslutningar i hjärnan som länkar samman doften med känslorna. Om du har goda smakminnen, exempelvis av choklad, kaffe eller bakverk med goda kryddor, kommer hjärnan att minnas dessa när du känner den doften. De flesta av oss har positiva associationer när det gäller kryddor, te, kaffe och choklad. Därför reagerar vi positivt när vi känner doften av någon av dessa.