Olika tesorter

Olika tesorter

Te är en dryck som människan har druckit under hundratals år och te uppskattas fortfarande över hela världen. Det finns flera olika tesorter vilka har helt olika smaker och används i olika sammanhang.

Att inreda köket med vackra burkar med olika tesorter ger en hemtrevlig känsla och gör att en god kopp te alltid kan tillredas på ett enkelt sätt. Kombinera inredningen med färgglada kökshanddukar samt naturliga och exklusiva handtag i läder. På www.barahandtag.se/kokshandtag-koksbeslag/handtag-lader/ hittar du handtag i olika former och färger som passar dina köksluckor.

Tesorter för alla smaker

Teets historia börjar i Kina som idag är världens största teproducent. Det äldsta tefyndet har hittats i en kejsargrav i Kina och har daterats till 100-talet f.Kr. Teet var länge en lyxvara i Europa men idag har teet blivit en populär dryck som alla har råd att dricka. Det finns hundratals tesmaker, men de grundläggande tesorterna kan delas upp i några få sorter. Dessa sorter brukar smaksättas med olika aromer som till exempel citron och vanilj.

Svart te

Det svarta teet är det vanligaste teet som dricks i västvärlden och smaksätts ofta med olika smakämnen och kryddor. Svart te kommer från tebuskens blad som efter plockningen får oxidera tills bladen har förlorat sin gröna färg och blir svarta. När de är helt torra paketeras de för försäljning. Tack vare sin förmåga att behålla smaken vid lagring kan det transporteras över hela världen. Det svarta teet innehåller tein som har en liknande uppiggande effekt som koffein.

Grönt te

Även det gröna teet kommer från tebusken, men till skillnad från det svarta har bladen inte oxiderat utan hettas istället upp direkt efter skörden. Grönt te anses ha flera positiva hälsoeffekter som bland annat starkare immunförsvar och bättre hy.

Vitt te

Det vita teet görs på buskens spröda knoppar som soltorkas direkt efter skörden vilket gör att det får hälsofrämjande egenskaper. Eftersom teet inte oxideras bibehålls det höga näringsinnehållet. Vitt te är känt för att innehålla höga halter av antioxidanter.

Örtte

Örtteer kommer inte från tebusken utan bryggs istället på växter och örter. Det är vanligt att bladen eller blommor från bärbuskar och fruktträd används men det går även att brygga te på några av de vanligaste ogräsen som maskros. Många örtteer som säljs har hälsobringande egenskaper och kan hjälpa till vid sömnbesvär eller för att lugna magen. Ett av de mest kända örtteerna är rooibos, eller rött te som det ibland kallas, och kommer från rooibosbusken som endast växer i Sydafrika. Örtteer innehåller inte något tein och kan därför drickas före läggdags utan risk för en uppiggande effekt.

En kopp te passar perfekt när du vill ha ett alternativ till kaffe eller bara känner dig sugen på att dricka något gott. Genom att välja smaksatta teer med vanilj, jordgubb eller någon annan favorit går det dessutom lättare att stilla sötsuget och välja en kopp kalorifritt te istället för godis eller en kaka.