Tips för bästa teet

Tips för bästa teet

Oavsett hur vädret är kan det vara gott att dricka en kopp te tillsammans med lite fika. Det är många som dricker te till frukost och engelsmännen har sitt “afternoon tea”. Te kommer på andra plats, näst efter kaffe, som den dryck som dricks mest i världen.

När du tänker på te så är det de tepåsar som du kan köpa i mataffären som dyker upp i tankarna, men te kan vara så mycket mer. Speciellt om du har kunskaperna om hur du ska brygga drycken. Lättast att hitta ett stort urval av te som finns i papperspåsar med tryck i speciella butiker. Du kommer ha ett stort urval av smaker och dofter, för att få den bästa njutningen av ditt te.

Teets kvalitet

Kvaliteten på te har en stor roll på hur det kommer smaka. Är du en tedrickare bör du i så fall välja te i lösvikt för att få det allra bästa teet. Även om du kan laga drycken perfekt från grunden, men har teet en dåligt kvalitet har det ingen betydelse hur duktig du är. Förvara dina tesorter på ett mörkt, svalt och torrt ställe för att behålla aromen och kvaliteten.

Vattnets temperatur

Hur varmt ditt vatten ska vara hänger ihop med vilken tesort du använder. Det allra bästa är att fråga personalen som säljer teet hur varmt vattnet ska vara. Du kan säkert hitta information på nätet för att du ska få det bästa resultatet. Rent generellt så bör inte vattnet koka, utan bara sjuda när du häller upp det. Enligt en gammal tradition från Kina ska du avbryta vattnets uppvärmning när bubblorna är lika stora som ögonen hos en guldfisk.

Bryggtiden

Det som är allra viktigaste för te är hur lång tid det ska bryggas och dra sig innan du ska dricka det. Risken med att låta teet dra för länge är att teet blir beskt och smakar inte alls gott. Beroende på tesort rör det sig i regel mellan en till sju minuter för att få den perfekta koppen te.

Tillbehör

Du tillhör kanske de personer som vill ha ett eller flera tillbehör i ditt te. Visst kan du dricka teet precis som det är, men det kan vara gott med socker eller honung för att få lite sötma i teet. Andra föredrar att lägga i en skiva eller droppa en citron i sitt te. Dessutom är det vissa som också föredrar att ha en liten skvätt mjölk i för att få till favoritkoppen.

Tesorter

Det finns några tesorterna som räknas som grundsorter:

  • Svart te
  • Grönt te
  • Oolong
  • Vitt te
  • Rooibos
  • Infusion och örter

Dessa finns i åtskilliga blandningar och smaker, vilket gör att du kan med all säkerhet hitta en eller flera tesorter som blir dina favoriter!