Odla dina egna kryddor

Odla dina egna kryddor

Att odla dina egna kryddor är inte alls så svårt som du kanske tror, antingen odlar du dem i kruka eller direkt i trädgårdslandet. Oavsett vilket är det smidigt att ha färska kryddor för att smaksätta mat, bakverk och desserter. Perfekt för dig som är nybörjare och några av de kryddorna som är bra att börja med är mynta, gräslök, persilja och citronmeliss.

Det är riktigt roligt och framför allt gott att ha färska kryddor och örter tillhands när du lagar mat efter ett recept och smuttar på ett glas vin som du har köpt hos https://vinoteket.se/ på nätet. Det är en fördel om du ser till att ha dina krukor i köket eller ute på terrassen, på så sätt kan du smidigt och enkelt skörda så mycket kryddor du behöver för tillfället. Dessutom sparar du pengar eftersom du inte behöver köpa hem färska kryddor utan kan när som helst använda det du behöver.

Fröså kryddor och örter

Du har alltid valet att köpa färdiga framodlade kryddor eller så kan du fröså dem själv. Det är en riktig lyx som du kan unna dig och det är tacksamt att odla dem själv.

Fröer till kryddor och örter hittar du överallt under våren, under övrig tid kan du köpa dina frö i butiker som säljer växter typ Plantagen och Blomsterlandet som har affärer över hela landet. De lättaste kryddorna att odla är basilika, timjan, dill och rosmarin. Du kan köpa fröer som är ett- eller fleråriga och har du plats till fleråriga är det att rekommendera då du kan har färska örter och kryddor året runt. Annars kan du alltid torka dem om du vill det.

Vanliga misstag

Det finns några misstag som är vanliga som du kan råka göra när du odlar dina egna kryddor och känner du dig osäker med att odla själv så köp istället färdiga krukor med växter istället och du kan använda dem i matlagningen direkt. Det största misstaget som många gör är att vattna alldeles för ofta. Växter tycker inte om att bada i vatten, därför är det bra om krukorna har ett eller flera hål i bottnen så att allt vatten som är överflödigt kan rinna ut.

Även om du inte använder dina kryddor i maten är det viktigt för dig att ansa dem med jämna mellanrum, men tänk på att de behöver ansas olika mycket. Rätt information och fakta är en stor fördel för att du ska lyckas med din odling. Därför bör du läsa på innan du sår eller köper dem. Växter behöver jord som är näringsrik och därför kan du behöva tillsätta näring ibland eller byta jord. Kryddor behöver också mycket ljus, de behöver få dagsljus minst fyra timmar per dag. En sak som också är viktigt i samband med vattningen är att du vattnar dem på rätt sätt, känn efter med ett finger om de behöver vatten.