Stimulerande nyttigheter

Stimulerande nyttigheter

Vad vore livet utan de små stunderna? De där man känner den rika aromen av kaffe som stiger från koppen, den friska doften av ett kvalitativt te eller den ljuvliga smaken av choklad när den smälter på tungan? Dessa är en nyckel till lycka i vardagen, och de är inte bara goda utan kan också ha positiva hälsoeffekter.

Kaffe

Kaffebönan är fröet av ett bär som härstammar från Afrika. Drycker baserat på detta har konsumerats på denna kontinent sedan urminnes tider, och inte undra på det. De många sätten som finns för att bereda kaffe i kombination med dess stimulerande egenskaper både från koffein och antioxidanter har lett till stark popularitet världen över.

Kaffets uppiggande effekt kommer ifrån koffeinets förmåga att blockera de så kallade adenosinreceptorerna i hjärnan, alltså mottagarna för den signalsubstans som säger till hjärnan att du är trött. Detta kan låta mer drastiskt än det är; i normala doser är det inte farligt utan ger dig förmågan att fokusera lite bättre. För bästa sömn är det dock smart att inte dricka kaffe eller andra stimulerande drycker innan läggdags. Även te och choklad innehåller koffein, men i mindre koncentration än kaffe. Kaffe har visats ha positiva hälsoeffekter, genom att ha viss motverkan mot en rad olika åkommor, enligt flera vetenskapliga studier.

Te

Både svart, grönt och vitt te kommer från samma växt, Camellia Sinesis, och det är hur bladen processas som skapar de olika varianterna. Svart te tillåts att oxidera lite innan tebladen rullas och torkas, grönt te ångas eller steks för att hindra oxidationsprocessen innan det torkas för att bevara mer av antioxidanterna och vitt te värmebehandlas inte alls innan det torkas och hinner därför oxidera lite. Det finns fler varianter som är mer eller mindre fermenterade, ibland rökta och en massa andra produktionssteg som ger intressanta smakskillnader.

Grönt te är ofta det som framhålls som nyttigast, och det är den minst oxiderade varianten vilket innebär att den har mest antioxidanter kvar. Den har också högst mängd av ämnet EGCG, vilket kan hjälpa till att stimulera ämnesomsättningen och viss fettförbränning (men bör som med alla långsiktiga planer kombineras med i övrigt nyttig, näringsrik kost och motion). Många av de hälsofördelar som har observerats i studier av kaffe har också noterats för te, såsom minskad risk för vissa typer av cancer, hjärtattack och diabetes typ 2.

För den som har orolig mage är te bryggt på myntablad en traditionell behandling. Detta kan hjälpa vuxna, men för spädbarn med kolik är en behandling som minifom ett alternativ. Ingefärste kan hjälpa mot illamående och gaser, så det är ett annat alternativ som dessutom har en trevligt kryddig kick.

Choklad

Kakaofrukten växer på trädet Theobroma cacao och innehåller till sin natur både theobromin, ett av de uppiggande ämnena i te, och koffein. Fröna från kakaofrukten fermenteras, rostas och mals ner tills kakaomassan separerar från kakaofettet. Båda dessa produkter kan användas separat, men när de återförenas och blandas med lite vanilj, lite sötning och någon stabilisering är resultatet himmelskt. Mörk choklad innehåller dessutom en bra halt av magnesium, som hjälper hjärnan och kroppen att fungera optimalt.