Hur förvarar man choklad?

Hur förvarar man choklad?

Om du tillhör den sällsynta skaran av människor som kan ha en chokladask eller -kaka i hemmet längre än en dag då kanske du undrar hur man bäst förvarar denna ljuvliga vara. Skall den ligga varmt eller kallt och vad händer om den gått över bäst före datumet?

Många föredrar sin choklad kall och det har mycket att göra med den hårda, lite knapriga konsistens som den får då. Enligt experterna är det dock inte fördelaktigt att förvara choklad i kylskåpet då fetterna i den kristalliseras och smaken därmed får lida. Dessutom kan chokladen dra åt sig lukter från andra varor i kylen, vilket inte smakar speciellt trevligt

Nej, choklad bör vara ungefär rumstempererat och när man äter den bör man inte tugga utan istället låta den smälta långsamt i munnen. Den kan liknas vid ett gott vin som måste vila i gommen för att smaksensationen skall bli optimal. Man behöver däremot inte oroa sig om chokladen gått ut några månader tidigare då den håller länge, men om den blivit torr eller fått en vit hinna på sig så är det bättre att slänga den då varken smaken eller konsistensen kommer att vara tillfredställande.