Kryddor för andedräkten

Kryddor för andedräkten

Visste du att kryddor kan vara välgörande för andedräkten? Många kryddor såsom fänkål, anis, pepparmynta, persilja och ingefära har en uppfräschade effekt. I en del kulturer serveras till och med sådana kryddor som en egen rätt just för att friska upp andedräkten efter måltiden.

Det finns alla möjliga medel mot dålig andedräkt på marknaden och många av dem innehåller olika kryddor och örter. Att ta hjälp av kryddorna hemma i skafferiet är både välsmakande och välgörande. I Indien och Pakistan serveras ofta en rätt som heter mukhwas efter maten. Det består av olika hela torkade fröer, framför allt fänkål, anis och koriander som man tuggar i munnen. Kryddorna är både uppfriskande för andedräkten och sägs även hjälpa till med matsmältningen. En del kryddor kan stimulera salivproduktionen vilket är viktigt för en god munhälsa, och vissa kryddor såsom fänkål har även antibakteriella egenskaper. Fänkål är en av ingredienserna i curry och är också en vanlig brödkrydda. En annan krydda som många har hemma i skafferiet är anis och även det kan man tugga för att få en uppfriskande effekt. Både anisfrön och fänkålsfrön har en smak som påminner lite om lakrits.

Pepparmynta är annan klassiker för andedräkten och det används i allt från tandkräm till halstabletter. Om du har färsk mynta i trädgården eller hemma i kylskåpet går det utmärkt att tugga dem råa. Det ger en mycket uppfriskande effekt och en intensiv och god smak. På samma sätt kan man tugga persilja, såväl stjälkar som blad. Både persilja och pepparmynta sägs motverka vitlöksandedräkt vilket gör dem extra lämpliga efter en kraftig måltid med mycket vitlök. Även citron, äpple och grönt te lär ha samma effekt. Även färska basilikablad är goda att tugga på och har lite sting som gör gott för andedräkten.