Te för varje tillfälle

Te för varje tillfälle

Att te är gott och ger en mysig stund framför allt under kallare månader, kommer troligen som en nyhet för få. Som tedrickare har man ofta en favorit som man kör på, men te kan faktiskt ha många olika egenskaper som kan underlätta vardagen. Te har druckits under flera tusen år och kom till Sverige under 1600-talet, men det kom att dröja ett tag innan det började säljas och drickas i större omfattning. Inledningsvis användes te väldigt mycket inom medicin, men nu dricker troligen fler te för att det är gott eller i stället för att ta en kopp kaffe sent på kvällen. Det betyder dock inte att te inte längre anses vara hälsosamt, då en rad olika sorter sägs främja hälsan på olika sätt. Precis som allt annat här i världen, har olika teer olika för- och nackdelar. Där vissa teer kan gynna tänderna medan andra exempelvis kan missfärga dem. Om ens tandproblem snarare rör sig om gluggar, bettfel eller tänder som sitter för tätt, kan tandreglering i Stockholm korrigera tänderna med en nästintill osynlig tandställning. När man väl investerat i ett vackrare leende, är det viktigt att man fortsätter ta hand om tänderna och är försiktig med mat- och dryckesvanor.

Grönt te är känt för sina hälsofördelar

Grönt te innehåller mycket antioxidanter som kan främja immunförsvaret. Grönt te innehåller även EGCG som antyds kunna sänka stressnivåer och verka antiinflammatoriskt. En annan nyttig del i grönt te är polyfenoler, som finns i många teer om än i lägre nivåer än i just grönt te. Det finns även en rad allvarligare sjukdomar som grönt te sägs kunna hjälpa till att förhindra eller lindra, men bevisen för dessa är inte helt klara då olika studier kan visa på olika bevis. Grönt te kan även ha en påverkan på blodtryck, vilket kan vara en väldigt bra investering för hälsan då högt blodtryck inte hör till ovanligheterna.

Te som kan hjälpa sinnesstämningen

Det finns gott om information om man vill veta allt om te och lite till. Det finns specifika teer som tagits fram med örter som visat sig kunna ge olika effekter på sinnesstämningen. Exempelvis är rogivande eller sömnunderlättande teer populära, och det finns även stämningshöjande teer. Vi talar givetvis inte om några mirakelkurer som trollar bort livets besvär eller djupare depressioner och oro. Men många känner att det kan vara en hjälp på vägen, som underlättar under stressiga eller nedstämda dagar. Känner man att man har oro, ångest eller depression är det alltid bättre att först tala med vården och kunniga inom området för att inte riskera att man inte får den hjälp man behöver. Men efter en stressig dag på jobbet då man behöver varva ner kan det hjälpa med teer som exempelvis kamomill, som dessutom kan vara behjälpligt vid illamående. Om man inte vill läsa på om alla örter och teer för att själv räkna ut vad som kan vara lämpligt, så finns som tur är teer som är döpta efter sin verkan.

Så det finns många anledningar till att dricka te, även om det kanske upplevs som godast och mysigast en kall och mörk dag.