Saffran är världens dyraste krydda

Saffran är världens dyraste krydda

Saffran förknippas nog av många med julen och lussebullar men saffran är en god krydda att använda även i andra typer av bakverk och maträtter som fisk, lamm och skaldjur. Saffran kommer från saffranskrokusen och är den dyraste kryddan i världen. Det är populärt bland skolklasser och föreningar att sälja saffran för att tjäna pengar. Den saffran som säljs är av hög kvalitet och det finns flera leverantörer att välja mellan. Det går att sälja hela pistiller eller pulver. Hela pistiller är mer exklusiva och dyrare i pris.

Saffran plockas för hand under en intensiv period

Saffran är själva pistillerna på krokusen och de odlas främst i Iran men det finns även odlingar i Marocko, Spanien, Indien och Grekland. Det går att odla saffran i Sverige och det finns odlingar främst i Skåne och på Gotland. Problemet med att odla i Sverige är att få saffranskrokusen att överleva vintern. För att få ihop ett kilo saffran krävs det en enorm mängd krokusar, motsvarande ungefär två fotbollsplaner till ytan. Pistillerna skördas för hand för att inte skada dem. Kilopriset på saffran ligger ungefär på 70 000 kronor. När blommorna plockas måste pistillerna plockas från blomman och torkas redan samma dag. Två till sex dagar varar de intensivaste blomningsdagarna och blommorna som har öppnat sig under natten måste plockas direkt innan solen bränner sönder pistillerna. När pistillerna torkar tappar saffranet ungefär 80 procent av sin vikt och krymper mycket. Det är också då saffranet får sin riktigt mörkröda färg. Varför saffran är så dyrt beror just på svårigheten att utvinna stora mängder pistiller. Det finns olika kvalitet på saffran och ju högre kvalitet saffranet håller desto högre är priset. Kvaliteten bestäms enligt en internationell standard där saffranet graderas utifrån sin färg, smak och doft.

Saffran har funnits i evigheter

Saffran är en krydda som har funnits med väldigt länge. Saffran omnämns bland annat i Bibeln som en medicinväxt. Saffranskrokusen är ingen vild växt utan den är framavlad av människan. Saffran kom till Norden via romarriket men saffran blev inte populärt förrän under 1500-talet. Ordet saffran kommer från arabiskans zafran som har betydelsen “göra gul”.

Maximera smaken av saffran

Om du vill maximera smaken av saffran när du exempelvis ska baka lussebullar ska du stöta saffranet med en sockerbit alternativt låta saffranet ligga i konjak under natten innan du börjar baka. Smakämnena och färgen frigörs i alkohol och vatten. När du bakar gör värmen också att saffranet ger mer smak ifrån sig. Visste du att saffran är giftigt i större mängder? 1,5 gram är den högsta rekommenderade dagliga dosen.